Eikenprocessierupsnest gezien? Meld het!

04 Juni 2020

Artikel van Gemeente Papendrecht

De eikenprocessierups is weer actief. Ondanks preventieve maatregelen, zijn in Papendrecht bij enkele eikenbomen de rupsen al geconstateerd. 

Om huidirritatie en jeuk van de vervelende brandharen zoveel mogelijk te voorkomen, hebben we uw hulp nodig. Heeft u het vermoeden dat er een nest met eikenprocessierupsen in een eikenboom zit? Meld het dan bij de gemeente. Zodat we de bomen kunnen markeren met een waarschuwingslint en de nesten verwijderen.

Nest herkennen

De eikenprocessierupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. Dit gebeurt vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenbomen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. Soms met als zichtbaar gevolg kaalgevreten eikenbomen.

Meld het de gemeente

U maakt eenvoudig en snel via de website, de app 'Mijn gemeente' of via telefoonnummer 14 – 078 een melding. Eikenbomen die al een waarschuwingslint hebben, hoeft u niet te melden. Deze bomen zijn ons bekend. Alvast bedankt!!

Momenteel worden in de gemarkeerde eikenbomen door een gespecialiseerd bedrijf de eikenprocessierups nesten opgezogen.